Streda, 8. december, 2021 | Meniny má MarínaKrížovkyKrížovky

Sviatočné recepty z východu

Čo variť na Vianoce? Ponúkame tradičné recepty.

Bobaľky a kapustnica.Bobaľky a kapustnica. (Zdroj: Michal Frank)

Na východnom Slovensku sa vianočné menu líši od mesta k mestu, od obce k obci i od domu k domu.

Niekde napríklad robia hubovú polievku, inde rybaciu, šošovicovú, ale najobvyklejšia je kapustnica.

Prečítajte si tiež: Boršč – chutná a zdravá bomba na zimu Čítajte 

Sviatočná kapustnica

Kapustnica ako vianočné jedlo sa dá robiť na mnoho (podobných) spôsobov. Toto je jeden z nich. Táto slávnostná kapustnica sa nevarí len na Štedrý deň, ale aj na Silvestra či Troch kráľov.

Najprv potrebujeme jušku (voda z kyslej kapusty), hrsť kyslej kapusty, sušené umyté huby, mleté čierne korenie, 3 ks pretlačeného cesnaku a 10 ks (na 5 litrov) sušených sliviek. Varíme ¾ hodiny, keď je kapusta mäkká, prikladáme (vcelku) údenú klobásu , polievka päť minút povrie a vložíme do nej aj (vcelku) surovú klobásu. Potom sa varí na malom ohni (aby nevrela) zo 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Klobásy varíme vcelku preto, a by sme ich mohli jesť osobitne. S chrenom a domácim chlebom.

Z masti, cibule, hladkej múky, kúska rozotreného cesnaku a mletej červenej papriky urobíme na panvici zápražku, ktorú cez sitko dáme do polievky, premiešame a necháme zavrieť (tak za 3 - 5 min.).

Na trené cesto – papcun potrebujeme jedno vajco a hrubú múku. Z toho urobíme tvrdí cesto, nastrúhame ho na veľkom strúhadle, 3 minúty sa povarí v slanej vode a scedí sa.

Prečítajte si tiež: Domáca nakladaná kapusta Čítajte 

Predvianočná anekdota hovorí, že „štyria z piatich kaprov odporúčajú na Vianoce pstruha“. Ryba obvykle nechýba na štedrovečernom stole. Niekde robia filé a klasické bravčové rezne, inde skutočne pstruha, ale v domácnostiach stále víťazí vianočný kapor.

Prečítajte si tiež: Pripravte si delikátny stejk z lososa Čítajte 

Klasický vianočný kapor

Ideálny je dvojkilový živý kapor, ktorého vyberieme z vane do handry. Slabšie povahy nasledujúce písmenká prekročia. Najrýchlejší spôsob je dobre nabrúseným nožom mu odrezať hlavu. Takisto treba odrezať chvost a plutvy.

Skryť Vypnúť reklamu

Následne treba rybu vykostiť. Treba na to špicatý nôž, ktorý dáme pod kožu pri hlave, strčí sa dnu palec a ťahá sa smerom k chrbtici... Takto ju prakticky vykostíme, ale môžeme spraviť aj klasické podkovičky. Mäso vyprážame v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Najčastejšie sa podáva so zemiakovým šalátom.

Najtradičnejším vianočným pokrmom sú bobaľky. Jedia sa na Štedrý deň, ale aj na Silvestra a Troch kráľov, no potom zase rok nič. Tešia sa na ne najmä deti. Niekde ich volajú opekance, či pupáky, na východe sú to bobaľky.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý špaldový chlieb Čítajte 

Bobaľky

Potrebujeme:

Pol kila hladkej múky, polovicu droždia, soľ, mlieko, cukor, maslo, citrónovú kôru, mak. Dávky samozrejme môžeme zdvojnásobiť.

Postup:

Z droždia, cukru (1 PL) a troch decilitrov mlieka urobíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, pridáme štipku soli a dáme vykysnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Po vykysnutí spravíme na pomúčenej doske "šuľky", ktoré narežeme na asi centimetrové kúsky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do rozohriatej rúry. Pečieme ich, kým nie sú ružové, pričom ich obrátime aj na druhú stranu. Môžeme si ich takto urobiť vopred.

Následne ideme robiť samotné bobaľky, a to tak, že dáme do hrnca (ideálny je "papiňák") pol litra mlieka, 4 lyžice cukru a citronovú kôru a varíme, kým nie sú z 3/4 mäkké. Potom k nim pridáme pomletý mak, dovaríme a hotovo.

Receptov na bobaľky, hoci ide o jednoduché jedlo, je mnoho a inde ich robia inak, v rôznych obmenách, takže neberte to ako prísny zákon. Dobrú chuť.

Prečítajte si tiež: Recepty z regiónu: Chmeľovská fazuľovica Čítajte 

Oblátky, cesnak, med a milión vôní. To všetko patrí k vianočnému menu, tak ako aj rôzne druhy koláčov. Medovníky, linecké pečivo, rascové tyčinky, škvarkovníky, bábovka a mnoho iných dobrôt. Tu je jedna z nich.

Načítavam video...

Dvojfarebná vianočná torta

Potrebujeme:

6 vajec

20dkg práškového cukru

15dg krupicovej múky

5dkg maizeny

5dkg kakao

kokos

Plnka: 3,5 dcl mlieka, 3,5dkg maizeny, 20dkg masla, 15dkg práškového cukru

Postup:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a znova ušľaháme dotuha. Potom pridáme žĺtky a spolu prešľaháme. Nakoniec primiešame múku a maizenu.

Dve rovnako veľké tortové formy vymastíme a vysypeme múkou. Do jednej nalejeme 1/2 bieleho cesta, do zvyšného cesta primiešame kakao a nalejeme do druhej pripravenej formy.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri miernom ohni pomaly upečieme. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovice. Jednotlivé korpusy natierame plnkou a striedavo ich ukladáme na seba. Vrch a boky potrieme plnkou, do ktorej sme primiešali kakao, a posypeme kokosom.

Vianočný kalendár

Začiatok adventu
28.11.(Nedeľa)
Začiatok vianočných prázdnin
18.12.(Sobota)
Štedrý deň
24.12.(Piatok)
Prvý sviatok vianočný
25.12.(Sobota)
Druhý viatok vianočný
26.12.(Nedeľa)
Koniec vianočných prázdnin
9.1.(Nedeľa)

Najčítanejšie na My Spiš

          Blogy SME

          1. Štefan Vidlár: Čerťík Peťík
          2. Marek Mačuha: Utečenci, migranti a francúzske pokrytectvo
          3. Matej Hrabovský: Ako mentálne (pre)žiť lockdown?
          4. Inštitút pre strednú Európu: An opportunity for Central European air forces
          5. Jiří Ščobák: Co média o kryptoměnách nenapsala?
          6. Peter Svoreň: Horšie než finančná kríza. Ako pandémia koronavírusu premenila globálnu ekonomiku
          7. Halyna Shamrai: Na čom sa zhodli Biden a Putin
          8. Maximilián Kubík: Otvorený list bratislavskému regionálnemu hygienikovi a hlavnému hygienikovi.
          1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 7 973
          2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 090
          3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 013
          4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 871
          5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 663
          6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 412
          7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 147
          8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 734
          1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
          2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
          3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
          4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
          5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
          6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
          7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
          8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Hlavné správy z MY Spiš

          Video zo spievania kolied nájdete v článku.


          1. dec
          Malej Ernestínke a jej mame zagratuloval celý personál.

          Malej Ernestínke a jej mame zagratulovalo aj vedenie.


          7. dec

          Súťaž trvá do 20.12., tak neváhajte a zapojte sa.


          6. dec
          Megan iba pred pár týždňami oslávila so synčekom prvý rok, teraz je od neho nasilu odlúčená.

          Rodina nežiada zrušenie trestu, ale alternatívu, aby netrpela Megan ani Alexis.


          30. nov

          Najčítanejšie články MyRegiony.sk

          Mladého muža pritlačil pracovný stroj, zraneniam podľahol.


          7. dec

          Po Vianociach zatvoria všetky neesenciálne obchody vrátane predajní obuvi a domácich potrieb.


          7. dec

          V nemocnici končia pre covid aj deti, okrem dlhotrvajúcich horúčok mávajú aj zápaly rôznych orgánov.


          5 h

          Lekár hovorí o najťažších prípadoch, aké majú v nemocnici.


          23 h

          Blogy SME

          1. Štefan Vidlár: Čerťík Peťík
          2. Marek Mačuha: Utečenci, migranti a francúzske pokrytectvo
          3. Matej Hrabovský: Ako mentálne (pre)žiť lockdown?
          4. Inštitút pre strednú Európu: An opportunity for Central European air forces
          5. Jiří Ščobák: Co média o kryptoměnách nenapsala?
          6. Peter Svoreň: Horšie než finančná kríza. Ako pandémia koronavírusu premenila globálnu ekonomiku
          7. Halyna Shamrai: Na čom sa zhodli Biden a Putin
          8. Maximilián Kubík: Otvorený list bratislavskému regionálnemu hygienikovi a hlavnému hygienikovi.
          1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 7 973
          2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 090
          3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 013
          4. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 871
          5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 663
          6. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 3 412
          7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 147
          8. Emil Fitoš: Nad technickým riešením očkovacích poukazov visí veľa otáznikov 2 734
          1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
          2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
          3. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
          4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
          5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
          6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
          7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
          8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

          Už ste čítali?

          Skryť Zatvoriť reklamu