Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Sviatočné recepty z východu

Čo variť na Vianoce? Ponúkame tradičné recepty.

Bobaľky a kapustnica.Bobaľky a kapustnica. (Zdroj: Michal Frank)

Na východnom Slovensku sa vianočné menu líši od mesta k mestu, od obce k obci i od domu k domu.

Niekde napríklad robia hubovú polievku, inde rybaciu, šošovicovú, ale najobvyklejšia je kapustnica.

Prečítajte si tiež: Boršč – chutná a zdravá bomba na zimu Čítajte 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sviatočná kapustnica

Kapustnica ako vianočné jedlo sa dá robiť na mnoho (podobných) spôsobov. Toto je jeden z nich. Táto slávnostná kapustnica sa nevarí len na Štedrý deň, ale aj na Silvestra či Troch kráľov.

Najprv potrebujeme jušku (voda z kyslej kapusty), hrsť kyslej kapusty, sušené umyté huby, mleté čierne korenie, 3 ks pretlačeného cesnaku a 10 ks (na 5 litrov) sušených sliviek. Varíme ¾ hodiny, keď je kapusta mäkká, prikladáme (vcelku) údenú klobásu , polievka päť minút povrie a vložíme do nej aj (vcelku) surovú klobásu. Potom sa varí na malom ohni (aby nevrela) zo 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Klobásy varíme vcelku preto, a by sme ich mohli jesť osobitne. S chrenom a domácim chlebom.

Z masti, cibule, hladkej múky, kúska rozotreného cesnaku a mletej červenej papriky urobíme na panvici zápražku, ktorú cez sitko dáme do polievky, premiešame a necháme zavrieť (tak za 3 - 5 min.).

Na trené cesto – papcun potrebujeme jedno vajco a hrubú múku. Z toho urobíme tvrdí cesto, nastrúhame ho na veľkom strúhadle, 3 minúty sa povarí v slanej vode a scedí sa.

Prečítajte si tiež: Domáca nakladaná kapusta Čítajte 

Predvianočná anekdota hovorí, že „štyria z piatich kaprov odporúčajú na Vianoce pstruha“. Ryba obvykle nechýba na štedrovečernom stole. Niekde robia filé a klasické bravčové rezne, inde skutočne pstruha, ale v domácnostiach stále víťazí vianočný kapor.

Prečítajte si tiež: Pripravte si delikátny stejk z lososa Čítajte 

Klasický vianočný kapor

Ideálny je dvojkilový živý kapor, ktorého vyberieme z vane do handry. Slabšie povahy nasledujúce písmenká prekročia. Najrýchlejší spôsob je dobre nabrúseným nožom mu odrezať hlavu. Takisto treba odrezať chvost a plutvy.

SkryťVypnúť reklamu

Následne treba rybu vykostiť. Treba na to špicatý nôž, ktorý dáme pod kožu pri hlave, strčí sa dnu palec a ťahá sa smerom k chrbtici... Takto ju prakticky vykostíme, ale môžeme spraviť aj klasické podkovičky. Mäso vyprážame v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Najčastejšie sa podáva so zemiakovým šalátom.

Najtradičnejším vianočným pokrmom sú bobaľky. Jedia sa na Štedrý deň, ale aj na Silvestra a Troch kráľov, no potom zase rok nič. Tešia sa na ne najmä deti. Niekde ich volajú opekance, či pupáky, na východe sú to bobaľky.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý špaldový chlieb Čítajte 

Bobaľky

Potrebujeme:

Pol kila hladkej múky, polovicu droždia, soľ, mlieko, cukor, maslo, citrónovú kôru, mak. Dávky samozrejme môžeme zdvojnásobiť.

Postup:

Z droždia, cukru (1 PL) a troch decilitrov mlieka urobíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, pridáme štipku soli a dáme vykysnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Po vykysnutí spravíme na pomúčenej doske "šuľky", ktoré narežeme na asi centimetrové kúsky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do rozohriatej rúry. Pečieme ich, kým nie sú ružové, pričom ich obrátime aj na druhú stranu. Môžeme si ich takto urobiť vopred.

Následne ideme robiť samotné bobaľky, a to tak, že dáme do hrnca (ideálny je "papiňák") pol litra mlieka, 4 lyžice cukru a citronovú kôru a varíme, kým nie sú z 3/4 mäkké. Potom k nim pridáme pomletý mak, dovaríme a hotovo.

Receptov na bobaľky, hoci ide o jednoduché jedlo, je mnoho a inde ich robia inak, v rôznych obmenách, takže neberte to ako prísny zákon. Dobrú chuť.

Prečítajte si tiež: Recepty z regiónu: Chmeľovská fazuľovica Čítajte 

Oblátky, cesnak, med a milión vôní. To všetko patrí k vianočnému menu, tak ako aj rôzne druhy koláčov. Medovníky, linecké pečivo, rascové tyčinky, škvarkovníky, bábovka a mnoho iných dobrôt. Tu je jedna z nich.

Načítavam video...

Dvojfarebná vianočná torta

Potrebujeme:

6 vajec

20dkg práškového cukru

15dg krupicovej múky

5dkg maizeny

5dkg kakao

kokos

Plnka: 3,5 dcl mlieka, 3,5dkg maizeny, 20dkg masla, 15dkg práškového cukru

Postup:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a znova ušľaháme dotuha. Potom pridáme žĺtky a spolu prešľaháme. Nakoniec primiešame múku a maizenu.

Dve rovnako veľké tortové formy vymastíme a vysypeme múkou. Do jednej nalejeme 1/2 bieleho cesta, do zvyšného cesta primiešame kakao a nalejeme do druhej pripravenej formy.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri miernom ohni pomaly upečieme. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovice. Jednotlivé korpusy natierame plnkou a striedavo ich ukladáme na seba. Vrch a boky potrieme plnkou, do ktorej sme primiešali kakao, a posypeme kokosom.

Najčítanejšie na My Spiš

          Blogy SME

          1. Elena Antalová: "Gusto mal skvelú hlavu, ale nemal srdce", povedala dr.Magda Husáková". Pochodil by politicky vyhranený intelektuál v našej dnešnej politike?
          2. Jozef Bakša: Zabráňte vzniku policajnej šľachty pán Mikulec
          3. Michal Pavlík: Výroba hliníka na Slovensku končí
          4. Maroš Hrnčiar: Striptérka
          5. Ján Šeďo: 30. september mal navrhnúť Fico, volili by sme v lete.
          6. Otilia Horrocks: Druhý dych pre bezbariérové ihrisko na Markušovej ulici v Košiciach
          7. Jozef Purdeš: Tisíc dní bežcom
          8. Internátny život UK: Ako sa zbaviť stresu?
          1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 034
          2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 478
          3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 720
          4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 705
          5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 620
          6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 727
          7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 706
          8. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 623
          1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
          2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
          3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
          4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
          5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
          6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
          7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
          8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy z MY Spiš

          Ján Kožuško, zakladateľ projektu Programko.sk

          Na samotných kurzoch sa lektori nevenujú len tematike, na ktorý je workshop zameraný, ale poslucháčov upozorňujú aj na nástrahy internetu. Veď pojem kyberšikana sa v našom slovníku natrvalo usadil. V internetových vodách číhajú na deti rôzne nástrahy.


          31. jan
          Ilustračná fotografia.

          Prinášame veľký prehľad rodičovských príspevkov a dávok.


          27. jan
          Dominik Hronec

          Scandi každý rok zdôrazňuje témy, ktoré sú súčasťou trendov v severskej kinematografii a hlavne spoločnosti.


          25. jan
          Ilustračná fotografia.

          Dôchodcovia si tento rok prilepšia.


          13. jan

          Najčítanejšie články MyRegiony.sk

          Premostenie Váhu zjednoduší ľuďom cestu do práce.


          31. jan

          Spor dvoch rodín vypukol pre deti, vyšetrovala ho polícia.


          19 h

          Akciovka ponúka samosprávam náhradné riešenia.


          20 h

          Na niektorých miestach pribudli desiatky centimetrov snehu.


          13 h

          Blogy SME

          1. Elena Antalová: "Gusto mal skvelú hlavu, ale nemal srdce", povedala dr.Magda Husáková". Pochodil by politicky vyhranený intelektuál v našej dnešnej politike?
          2. Jozef Bakša: Zabráňte vzniku policajnej šľachty pán Mikulec
          3. Michal Pavlík: Výroba hliníka na Slovensku končí
          4. Maroš Hrnčiar: Striptérka
          5. Ján Šeďo: 30. september mal navrhnúť Fico, volili by sme v lete.
          6. Otilia Horrocks: Druhý dych pre bezbariérové ihrisko na Markušovej ulici v Košiciach
          7. Jozef Purdeš: Tisíc dní bežcom
          8. Internátny život UK: Ako sa zbaviť stresu?
          1. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 6 034
          2. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 478
          3. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 720
          4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 705
          5. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 620
          6. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 727
          7. Ján Valchár: When the Leopards broke free (jubilejný stý blog) 2 706
          8. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 2 623
          1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
          2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
          3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
          4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
          5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
          6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
          7. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
          8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou

          Už ste čítali?

          SkryťZatvoriť reklamu