Sviatočné recepty z východu

Čo variť na Vianoce? Ponúkame tradičné recepty.

Bobaľky a kapustnica.Bobaľky a kapustnica. (Zdroj: Michal Frank)

Na východnom Slovensku sa vianočné menu líši od mesta k mestu, od obce k obci i od domu k domu.

Niekde napríklad robia hubovú polievku, inde rybaciu, šošovicovú, ale najobvyklejšia je kapustnica.

Prečítajte si tiež: Boršč – chutná a zdravá bomba na zimu Čítajte 
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sviatočná kapustnica

Kapustnica ako vianočné jedlo sa dá robiť na mnoho (podobných) spôsobov. Toto je jeden z nich. Táto slávnostná kapustnica sa nevarí len na Štedrý deň, ale aj na Silvestra či Troch kráľov.

Najprv potrebujeme jušku (voda z kyslej kapusty), hrsť kyslej kapusty, sušené umyté huby, mleté čierne korenie, 3 ks pretlačeného cesnaku a 10 ks (na 5 litrov) sušených sliviek. Varíme ¾ hodiny, keď je kapusta mäkká, prikladáme (vcelku) údenú klobásu , polievka päť minút povrie a vložíme do nej aj (vcelku) surovú klobásu. Potom sa varí na malom ohni (aby nevrela) zo 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Klobásy varíme vcelku preto, a by sme ich mohli jesť osobitne. S chrenom a domácim chlebom.

Z masti, cibule, hladkej múky, kúska rozotreného cesnaku a mletej červenej papriky urobíme na panvici zápražku, ktorú cez sitko dáme do polievky, premiešame a necháme zavrieť (tak za 3 - 5 min.).

Na trené cesto – papcun potrebujeme jedno vajco a hrubú múku. Z toho urobíme tvrdí cesto, nastrúhame ho na veľkom strúhadle, 3 minúty sa povarí v slanej vode a scedí sa.

Prečítajte si tiež: Domáca nakladaná kapusta Čítajte 

Predvianočná anekdota hovorí, že „štyria z piatich kaprov odporúčajú na Vianoce pstruha“. Ryba obvykle nechýba na štedrovečernom stole. Niekde robia filé a klasické bravčové rezne, inde skutočne pstruha, ale v domácnostiach stále víťazí vianočný kapor.

Prečítajte si tiež: Pripravte si delikátny stejk z lososa Čítajte 

Klasický vianočný kapor

Ideálny je dvojkilový živý kapor, ktorého vyberieme z vane do handry. Slabšie povahy nasledujúce písmenká prekročia. Najrýchlejší spôsob je dobre nabrúseným nožom mu odrezať hlavu. Takisto treba odrezať chvost a plutvy.

SkryťVypnúť reklamu

Následne treba rybu vykostiť. Treba na to špicatý nôž, ktorý dáme pod kožu pri hlave, strčí sa dnu palec a ťahá sa smerom k chrbtici... Takto ju prakticky vykostíme, ale môžeme spraviť aj klasické podkovičky. Mäso vyprážame v trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka). Najčastejšie sa podáva so zemiakovým šalátom.

Najtradičnejším vianočným pokrmom sú bobaľky. Jedia sa na Štedrý deň, ale aj na Silvestra a Troch kráľov, no potom zase rok nič. Tešia sa na ne najmä deti. Niekde ich volajú opekance, či pupáky, na východe sú to bobaľky.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý špaldový chlieb Čítajte 

Bobaľky

Potrebujeme:

Pol kila hladkej múky, polovicu droždia, soľ, mlieko, cukor, maslo, citrónovú kôru, mak. Dávky samozrejme môžeme zdvojnásobiť.

Postup:

Z droždia, cukru (1 PL) a troch decilitrov mlieka urobíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, pridáme štipku soli a dáme vykysnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Po vykysnutí spravíme na pomúčenej doske "šuľky", ktoré narežeme na asi centimetrové kúsky. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme do rozohriatej rúry. Pečieme ich, kým nie sú ružové, pričom ich obrátime aj na druhú stranu. Môžeme si ich takto urobiť vopred.

Následne ideme robiť samotné bobaľky, a to tak, že dáme do hrnca (ideálny je "papiňák") pol litra mlieka, 4 lyžice cukru a citronovú kôru a varíme, kým nie sú z 3/4 mäkké. Potom k nim pridáme pomletý mak, dovaríme a hotovo.

Receptov na bobaľky, hoci ide o jednoduché jedlo, je mnoho a inde ich robia inak, v rôznych obmenách, takže neberte to ako prísny zákon. Dobrú chuť.

Prečítajte si tiež: Recepty z regiónu: Chmeľovská fazuľovica Čítajte 

Oblátky, cesnak, med a milión vôní. To všetko patrí k vianočnému menu, tak ako aj rôzne druhy koláčov. Medovníky, linecké pečivo, rascové tyčinky, škvarkovníky, bábovka a mnoho iných dobrôt. Tu je jedna z nich.

Načítavam video...

Dvojfarebná vianočná torta

Potrebujeme:

6 vajec

20dkg práškového cukru

15dg krupicovej múky

5dkg maizeny

5dkg kakao

kokos

Plnka: 3,5 dcl mlieka, 3,5dkg maizeny, 20dkg masla, 15dkg práškového cukru

Postup:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Pridáme cukor a znova ušľaháme dotuha. Potom pridáme žĺtky a spolu prešľaháme. Nakoniec primiešame múku a maizenu.

Dve rovnako veľké tortové formy vymastíme a vysypeme múkou. Do jednej nalejeme 1/2 bieleho cesta, do zvyšného cesta primiešame kakao a nalejeme do druhej pripravenej formy.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri miernom ohni pomaly upečieme. Upečené korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovice. Jednotlivé korpusy natierame plnkou a striedavo ich ukladáme na seba. Vrch a boky potrieme plnkou, do ktorej sme primiešali kakao, a posypeme kokosom.

Najčítanejšie na My Spiš

          Komerčné články

          1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
          2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
          3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
          4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
          5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
          6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
          7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
          8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
          1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
          2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
          3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
          4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
          5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
          6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
          7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
          8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
          1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 19 066
          2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 926
          3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
          4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 955
          5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 434
          6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 424
          7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 936
          8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 527
          1. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
          2. Martin Škopec Antal: Pokus o zjednotenie spoločnosti je utopickým blúznením
          3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
          4. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
          5. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
          6. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
          7. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
          8. Martin Borecky: Rakovina
          1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 392
          2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 656
          3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 459
          4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 838
          5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 462
          6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 379
          7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 346
          8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 436
          1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
          2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
          3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
          4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
          5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
          6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
          7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
          8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
          SkryťVypnúť reklamu
          SkryťVypnúť reklamu

          Hlavné správy z MY Spiš

          Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

          V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


          Ak hľadáte ideálne miesto na výlet do prírody počas veľkonočných sviatkov, práve ste ho našli.


          Konateľ spoločnosti Tanawa Anton Ulbricht.

          Toto je príbeh značky Tatranská minerálka.


          Táto show ROZPÁLI TOPFEST na žilinskom letisku 29. júna!


          1. Rado Surovka: Chameleón prezidentom ?
          2. Martin Škopec Antal: Pokus o zjednotenie spoločnosti je utopickým blúznením
          3. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (29.3. - 4.4.1924)
          4. Miroslav Lukáč: Milý Peťko! Nechcel by som ťa ani za suseda, ani za stojan na bicykel.
          5. Ľuboslav Farkaš: Veľkonočné priane
          6. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
          7. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
          8. Martin Borecky: Rakovina
          1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 392
          2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 656
          3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 459
          4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 838
          5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 462
          6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 379
          7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 346
          8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 436
          1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
          2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
          3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
          4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
          5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
          6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
          7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
          8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

          Už ste čítali?

          SkryťZatvoriť reklamu